Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.studionoa.eu/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.studionoa.eu/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/public/sites/www.studionoa.eu/wp-includes/plugin.php on line 579
Duurzame Villa Vianen | STUDIO NOA ARCHITECTEN

— STUDIO NOA ARCHITECTEN

Search Results

0122-Exterior-2-FINAL-Edit-2

Tijdens de zoektocht naar een woning met grote tuin, vielen de ogen van onze client op een kleine arbeiderswoning. De woning bestaande uit drie liniair geschakelde volumes binnen een lint, een kenmerkende verkaveling voor landelijke gebieden met woningen langs een dijk, wal of weg. De compacte liniaire woning was gelegen binnen een overmaat aan tuin en landschap rondom.

“Het uitzicht op het landschap is waanzinnig!
Wij wilden dat de woning het uitzicht maximaal benut.”

Interessant aan de verkaveling op de kavel is de waardering van de omgelegen tuin. De overmaat aan tuin heeft geresulteert in een diversiteit aan mooie bomen en planten, intieme routes en plekjes en een zichtpunten op het uitgerekte landschap. Een te behouden kwaliteit waarop de client de koop baseerde.

0122-Exterior-1 FINAL-2

De bestaande geschakelde typologie vormt een basis voor het nieuwe ontwerp, met een 90 graden draai. De simpele en herkenbare vorm van het eerste huisje vanaf de weg is behouden. De herorganisering vergroot de relatie met de tuin en het landschap. Ongeacht in welke ruimte de client zich bevindt, het idee van wonen in en rondom natuur geldt voor iedere ruimte.

Grote glasvlakken zorgen voor een licht en ruimtelijk interieur en
maximaliseren de relatie met het landschap. Wonen in de natuur.

De hoofdbebouwing is uitgevoerd in robuust metselwerk met grote gevelopeningen. Er wordt een dubbele aanbouw in de breedte gemaakt waardoor een optimaal uitzicht wordt verkregen. De functies van de villa bevinden zich onder het zwevende dak en de gevel verspringt op sommige plekken. Hierdoor wordt de relatie tussen het programma binnen en buiten vergroot en ontstaan er  beschutte plekken voor en achter de gevel. De scheidingswanden liggen in de lengte richting van de kavel en kaderen daarmee het uitzicht in. Doordat de wanden half hoog zijn lijkt het dak te zweven. In het interieur koppelt een lange gang alle ruimtes fysiek en visueel aan elkaar.

0122-Interior-1-FINAL-for-houses-portfolio2Vol tevredenheid voegen wij dit project toe aan het portfolio van Studio NOA. Transformatie en nieuwbouw zijn in balans door de zorgvuldige keuze om de bestaande vorm te versterken. Wij volgen graag traditities en koesteren wensen voor behoudt, zonder voorbedachte mening, met een kijk op nieuwe hedendaagse mogelijkheden.

8910
1414a

Programma: transformatie voormalige arbeiders woning met drie liniaire toevoeging: woonkamer, eetkamer, slaapkamer+badkamer en buitenruimte.
Locatie: Vianen, Nederland
Type: woonvilla
Jaar: 2015
Oppervlakte: 175 m2
Categorieën: transformatie, woonvilla, luxe, landschap.
STATUS: IN AANBOUW

Interview

11212719_869751526434884_1678758173851402476_o-2

ONTWERPHUIS:

Wanneer en met welke reden hebben jullie besloten een architect te betrekken?

Rob: Direct bij de start van de zoektocht naar ons nieuwe woning hebben wij een architect erbij betrokken. Wij hadden een eigen idee van een perfect huis. Dit perfecte huis zagen wij niet op de bestaande huizenmarkt.

O: Kunt u iets vertellen over de belangrijkste kwaliteiten waarop de keuze voor deze kavel was gebaseerd? Dit kunnen bijvoorbeeld kwaliteiten van de omgeving zijn, van jullie kavel of de woning.

R: We zagen de kwaliteiten van deze voormalige arbeiderswoning in het riante landschap; de ruimte en uitzicht. Daarnaast ligt de tuin op het zuiden en hebben wij een groot gedeelte van de dag zon op het terras en in de woning.

O: Wat heeft u geïnspireerd tijdens het ontwerp van uw woning? Dit kunnen bijvoorbeeld ideeën zijn, afbeeldingen of referentie projecten.

R: Onze ‘lifestyle’ is de basis geweest van het ontwerp. We hebben beide plekken waar er het liefst zijn en wat we het liefst doen. Deze ruimtes/plekken moeten met elkaar in verbinding staan. In het ontwerp zijn deze plekken zowel binnen als buiten terug te vinden.

O: Welke kwaliteiten uit de omgeving of de woning wilde u graag behouden, en met welk inzicht?

Ons uitgangspunt was: één zijn met de natuur. Het gevoel van buiten leven, ook als je binnen bent.

O: Kunt u iets vertellen over de rol uw woning of verschillende ruimtes heeft/hebben in het dagelijkse leven? Wat moet de woning mogelijk maken? Dit kunnen bijvoorbeeld activiteiten zijn, veranderingen of ideeën over comfort.

R: Wij zien het dagelijks leven als twee levens in één woning. Beide hebben een eigen plek, maar komen steeds samen. Geen muren die kamers inkaderen, maar een open structuur met een duidelijke scheiding van functies. Deze hebben op een natuurlijkere manier een invulling gekregen.

O: Zou u een leuke ervaring over uw woning willen delen? Bijvoorbeeld: Wat maakt de woning speciaal voor uw?

R: De woning is echt speciaal voor ons gemaakt en daarmee uniek.

Read More